Velg en side

«Eg ve te Bergen ve te Bergen me det samme, der har eg det som fisken i vannet…» sang Knutsen og Ludvigsen. Alle bergensere, innfødte som tilflyttede, kjenner seg nok igjen i denne morsomme lille visen. Ingen er vel så patriotiske om sin by som innbyggerne i Vestlandets hovedstad – som byen gjerne omtales som. Bergensere glemmer nemlig aldri at Bergen en gang var kongesete og Norges hovedstad.

Mange tenker på Bergen som landets regn-hovedstad. Selv om det regner både nedover og sidelengs lar ikke bergensere seg stanse av noen dråper regn. Byen mellom de syv fjell har mye å by på. Og når vi snakker om fjell, begynn gjerne med å ta Fløibanen opp til Fløyen, og derfra gå over Vidden til Ulriken for å nyte den vakre utsikten over Bergen by og den bergenske naturen.

Musikkbyen Bergen

Bergen har et rikt kulturliv, og byen er Norges musikk-hovedstad. De årlige Festspillene holder både til i ærverdige Grieghallen og i hver eneste krinkel og krok i byen. Ofte er det over 400 arrangementer på det offisielle programmet og i tillegg arrangeres det eventer, drop-in konserter og «jam sessions» innenfor alle musikkgenre. Den nest største musikkfestivalen er Nattjazzen som også foregår på våren når Bergen er på sitt vakreste.

Selv om våren er årets høydepunkt for musikkfestivaler, er Bergen en musikkby hele året gjennom. Legendariske Hulen, som faktisk er en hule – som også kan brukes som tilfluktsrom om nødvendig – ligger under Nygårdshøyden. Vann drypper fra fjellveggene og kranene byr på rimelig drikke. Andre steder som musikkelskere trekkes mot er Garage og Kvarteret. Studenter og alle andre kultur-interesserte er å finne på disse stedene.

Severdigheter

Musikk preger også en av de viktigste severdigheter i Bergen, nemlig Troldhaugen som ligger i bydelen Fana. Det var her byens store stolthet Edvard Grieg bodde med sin kone Nina. Ta en omvisning i huset deres, se på utstillingene i det nye besøkssenteret, og få med deg en Grieg pianokonsert i konsertsalen. Folk strømmer til fra hele verden for å oppleve dette – og det bør du også unne deg.

Listen over hva som ellers er verdt å få med seg i Bergen er lang. Brann Stadion har Norges kanskje ivrigste supportere og burde absolutt oppleves. Du kan ta den lille båten «Beffen» fra Vågen til Akvariet og vandre gjennom trehusbebyggelsene på Nordnes . Museumstilbudene er også mange – friluftsmuseet Gamle Bergen, Lepramuseet og Schøtstuene for å nevne noen. Og for all del – få med deg Fisketorget og Bryggen!