Velkommen http://scribona.no Tue, 22 May 2018 15:07:24 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 En smakebit av hva Bergen kan by på http://scribona.no/en-smakebit-av-hva-bergen-kan-by-pa/ Tue, 22 May 2018 15:07:24 +0000 http://scribona.no/?p=55 «Eg ve te Bergen ve te Bergen me det samme, der har eg det som fisken i vannet…» sang Knutsen og Ludvigsen. Alle bergensere, innfødte som tilflyttede, kjenner seg nok igjen i denne morsomme lille visen. Ingen er vel så patriotiske om sin by som innbyggerne i Vestlandets hovedstad – som byen gjerne omtales som. Bergensere glemmer nemlig aldri at Bergen en gang var kongesete og Norges hovedstad.

Mange tenker på Bergen som landets regn-hovedstad. Selv om det regner både nedover og sidelengs lar ikke bergensere seg stanse av noen dråper regn. Byen mellom de syv fjell har mye å by på. Og når vi snakker om fjell, begynn gjerne med å ta Fløibanen opp til Fløyen, og derfra gå over Vidden til Ulriken for å nyte den vakre utsikten over Bergen by og den bergenske naturen.

Musikkbyen Bergen

Bergen har et rikt kulturliv, og byen er Norges musikk-hovedstad. De årlige Festspillene holder både til i ærverdige Grieghallen og i hver eneste krinkel og krok i byen. Ofte er det over 400 arrangementer på det offisielle programmet og i tillegg arrangeres det eventer, drop-in konserter og «jam sessions» innenfor alle musikkgenre. Den nest største musikkfestivalen er Nattjazzen som også foregår på våren når Bergen er på sitt vakreste.

Selv om våren er årets høydepunkt for musikkfestivaler, er Bergen en musikkby hele året gjennom. Legendariske Hulen, som faktisk er en hule – som også kan brukes som tilfluktsrom om nødvendig – ligger under Nygårdshøyden. Vann drypper fra fjellveggene og kranene byr på rimelig drikke. Andre steder som musikkelskere trekkes mot er Garage og Kvarteret. Studenter og alle andre kultur-interesserte er å finne på disse stedene.

Severdigheter

Musikk preger også en av de viktigste severdigheter i Bergen, nemlig Troldhaugen som ligger i bydelen Fana. Det var her byens store stolthet Edvard Grieg bodde med sin kone Nina. Ta en omvisning i huset deres, se på utstillingene i det nye besøkssenteret, og få med deg en Grieg pianokonsert i konsertsalen. Folk strømmer til fra hele verden for å oppleve dette – og det bør du også unne deg.

Listen over hva som ellers er verdt å få med seg i Bergen er lang. Brann Stadion har Norges kanskje ivrigste supportere og burde absolutt oppleves. Du kan ta den lille båten «Beffen» fra Vågen til Akvariet og vandre gjennom trehusbebyggelsene på Nordnes . Museumstilbudene er også mange – friluftsmuseet Gamle Bergen, Lepramuseet og Schøtstuene for å nevne noen. Og for all del – få med deg Fisketorget og Bryggen!

]]>
Om min interesse for økonomi og finans http://scribona.no/om-min-interesse-for-okonomi-og-finans/ Tue, 22 May 2018 15:02:37 +0000 http://scribona.no/?p=53 Det høres sikkert ganske kjedelig ut å jobbe med tall, penger og økonomi. Mange tror dette er jobber som passer for «grå mus». Jeg kan fortelle deg at dette er langt fra sannheten. Jeg er en livlig og morsom kar som jobber som finanskonsulent i et lite norsk firma. På denne bloggen kan du lese mer om hvordan hverdagen min er, og hvor morsomt det kan være med tall.

Interessen min for tall og økonomi startet allerede i ung alder. Jeg fikk en blå sparegris til bursdagen min av mine besteforeldre. Først skjønte jeg ikke hva den blå gjenstanden var for noe, men forstod raskt at det var meningen at jeg skulle putte penger oppi den lille, blanke grisen. De rundt meg ante ikke hva dette skulle gjøre med meg og min interesse for økonomi.

Sparegrisen min var en øyeåpner

Jeg begynte å putte femtiøringer og énkroninger oppi denne sparegrisen, og jeg viet ikke så mye interesse for den før jeg ble et par år eldre. Når jeg én dag tømte sparegrisen datt nesten øynene mine ut; alle femtiøringene hadde blitt til over 1000 kroner! Det gikk opp et lys for meg. Det skal ikke så mye til for å få økonomien på rett kjøl.

Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville jobbe innen økonomi, slik at jeg kunne hjelpe andre mennesker med å få god økonomi. Etter å ha utdannet meg som siviløkonom begynte jeg å jobbe som finanskonsulent. Min jobb er å «møte kunden». Jeg er på mange måter en slags økonomisk rådgiver, og hjelper mennesker å få en sunn og god økonomi. Dette er utrolig givende for meg.

En tier her, og en tier der

Når jeg har samtaler med klientene mine, trekker jeg ofte fram historien om den blå sparegrisen min. Den ene kunden lo litt av dette tipset, og hadde ikke særlig mye tro på at småpenger kunne hjelpe han å få råd til en seilbåt. To år etterpå møtte jeg han igjen – med seilbåt! Han sa han hadde sluttet å kjøpe unødvendige ting, og at økonomien plutselig var mye bedre.

Det viser seg nemlig at å kutte på dagligdagse ting som brus, strømmetjenester og cappuccino ofte er nok til å se en bedring i økonomien. Det er dette jeg prøver å formidle til mine klienter. Det hjelper veldig å sette opp et budsjett. På denne bloggen får du tips til hvordan du kan bedre din økonomiske hverdag, og hvordan det er å jobbe som finanskonsulent.

]]>
Om meg og bloggen min! http://scribona.no/om-meg-og-bloggen-min/ Tue, 22 May 2018 15:00:41 +0000 http://scribona.no/?p=51 Du lurer kanskje på hvem jeg er, og hva du kan lese om på bloggen min? Jeg er en gutt fra Bergen som jobber som finanskonsulent i et lite selskap. Jeg er utdannet siviløkonom, og det falt meg derfor naturlig å velge en slik karriereretning. På denne bloggen kan du lese mer om meg og hvordan det er å jobbe med økonomi.

Det høres kanskje litt «tørt» eller kjedelig ut å jobbe med penger, men det er det absolutt ikke! I hvert fall ikke om du er like glad i tall og økonomi som jeg er. Helt fra jeg var liten gutt har jeg elsket matte, tall og økonomi. Jeg har alltid vært glad i å spare penger, noe jeg begynte med allerede som barn.

Det hele begynte med en blå sparegris

Til min femte bursdag fikk jeg en blå sparegris av besteforeldrene mine. Det var slik det hele begynte. Jeg puttet flittig femtiøringer og énkroninger oppi sparegrisen min. Jeg tenkte ikke så mye over det der og da, men da jeg åpnet sparegrisen min noen år etterpå var sjokket stort! Alle femtiøringene og énkroningene hadde blitt til over 1000 kroner.

Etter dette har jeg vært veldig bevisst på bruk av penger. Jeg sløser sjeldent bort penger på unødvendige ting, og elsker å se hvor lite som skal til for å spare opp en grei sum. Det er dette jeg ønsker å formidle til mine klienter. Jeg elsker å hjelpe mennesker til å bedre sin økonomiske situasjon. Det skal ofte ikke så mye til.

Hobby og jobb – hånd i hånd

Hobbyen min er som du kanskje har skjønt – penger og tall. Derfor er det å jobbe som finanskonsulent en drømmejobb for meg. Jeg jobber i et ganske lite selskap med mindre enn ti ansatte, og dette gjør at jeg også har tett kontakt med mine kolleger. I lunsjpausene sitter vi gjerne og diskuterer tall, men også andre hverdagslige ting som kjærlighet.

Vi finanskonsulenter er nemlig helt vanlige mennesker, og kan også ha det gøy! Når vi ikke tenker på økonomi, tar vi oss gjerne en tur til bowlinghallen eller på kino. Når vi virkelig skal slå oss løs, tar vi gjerne stein, saks eller papir om å spandere en runde på puben. På denne bloggen kan du lese om mitt hverdags- og jobbliv.

]]>
Vil du høre om hobbyene mine? http://scribona.no/vil-du-hore-om-hobbyene-mine/ Tue, 22 May 2018 14:52:40 +0000 http://scribona.no/?p=49 Det er viktig å ha en hobby. Med mindre du faktisk lever ut din største drøm og jobben din er det du elsker mest å drive med her i verden (noe de færreste av oss kan si), er det fint å fylle fritiden med noe givende. Det er så altfor lett å kaste bort ettermiddager, kvelder, helger og ferier på å gjøre absolutt ingenting.

Det å dedikere seg til en hobby trenger ikke å bety at du må være i god fysisk form eller ha et hode for tøffe utfordringer. Så lenge du føler at du driver med noe spennende som du får noe igjen for, er det det viktigste. Jeg liker å holde det enkelt. Variasjon er også viktig, iblant vil du røre på deg og andre ganger sitte stille.

Ute i naturen

Det er få ting som kan måle seg med en god tur ut i skog og mark, uansett om det er sommer eller vinter. Den friske luften og mosjonen gjør underverker både for hodet og kroppen din. Føler jeg for å være sosial, har jeg noen venner jeg kan invitere med meg ut, men det er også deilig å bare være for seg selv iblant.

Jeg har hatt perioder hvor jeg har vært flinkere enn andre perioder til å jogge og sykle. Men også i de mindre aktive periodene sørger jeg for å i det minste gå en liten tur ukentlig eller oftere. På sommeren har jeg flere muligheter, og jeg prøver å få badet så mye som mulig før varmen forsvinner igjen. Det er motiverende å konkurrere med seg selv.

Har det hyggelig hjemme

Har du vært ekstra aktiv den siste tiden kan du ha det hyggelig innendørs med god samvittighet. Det finnes mer enn nok av underholdning å forsyne seg av, men som oftest foretrekker jeg å ikke kjøre et maraton med filmer eller serier. Uansett om jeg er alene eller med gode venner, er det gøy å utfordre både kreativiteten og konkurranseinstinktet mitt litt.

I vennegjengen min har pokerkveldene nesten blitt en fast, månedlig affære. Som regel spiller vi for en liten sum, for eksempel en hundrelapp hver i potten. Dermed er det ikke et stort tap, men likevel en fin pott om vi er 5-6 stykker. Brettspill og quiz er klassikere, helst med et par øl. Og føler jeg for å slå ihjel en time alene har jeg alltids sjakk på nett.

]]>